Het schijnt dat „De Oude Duikenburg” is, vroeger door een onderaardse gang verbonden met het kasteel „De Wijenburgh”. Als er gevaar dreigde kon men vanuit dat kasteel vluchten via dat onderduikverblijf. De onderaardse verbindingsgang werd een „duiken” genoemd. Het was een oude boerderij met in de kelder de vluchtgang, die daar waarschijnlijk nog verborgen zit. Henk de Heus, heeft ooit in de voortuin laten graven op zoek naar de gang, helaas is deze nooit gevonden.
​
In 1984 verwierf de Duikenburg echt bekendheid. Er werden voor het eerst avonden voor reformatorische jongeren georganiseerd. Vanuit de kerkelijke gemeenschap kwam hier veel commotie over omdat het een totaal onbekend iets was. Er werd verweten dat we de jongeren weghielden bij de JV’s en kinderen op de zaterdagavond bij de ouders weghaalden. Vele krantenartikelen zijn er over verschenen. Uit heel Nederland kwamen zo’n 700/800 jongeren naar Echteld. In 1991 kwam er binnen 6 weken een einde aan de jongerenavonden omdat er elders een locatie werd geopend zonder eindtijd en zonder alcoholbeperkingen.
De Duikenburg is een familiebedrijf. In 1973 verhuisde onze opa en oma, Jan en Dinie de Heus - van de Pavert naar de Betuwe. Ze vestigde zich hier nadat hij zijn bakkerij van de hand had gedaan en het wat rustiger aan wilde doen. Daarom kocht hij de oude villa, toen het hoofdbestanddeel van het complex. De Oude Duikenburg was een onderkomen voor bejaarde mensen. In een deel van het complex werden ook tijdelijk Surinamers opgevangen. Ze kwamen in de jaren zeventig van de vorige eeuw in groten getale naar Nederland. Gaandeweg verdween de functie als bejaardenhuis. De hotel- en pensionfunctie heeft voortgeduurd tot 2002. Toen was het werk aan de Betuwelijn klaar en verdwenen ook onze hotelgasten die werkzaam waren aan dit spoor uit deze regio.”
​
GESCHIEDENIS
In 1994 werd voor het eerste de Duikenburgse Dagen georganiseerd. Een opvulling in de lege zomer waar er weinig feesten werden gevierd. Een markt die begon met 12 kramen maar wat in 25 jaar is uitgegroeid tot een enorm evenement met meer dan 20.000 bezoekers en 250 standhouders. In 2019 is de laatste editie geweest. Vanwege corona mocht het een paar jaar niet en wij hebben besloten er mee te stoppen omdat het niet meer bij het huidige bedrijf past.
Henk en Johanna de Heus - Mauritz namen in 1996 het zalencentrum over.
In 2000 werden de schuren achter het pand gebouwd. Henk de Heus wilde in het nieuwe gebouw oude werktuigen en motoren exposeren. De gemeenteraad stelde wel de voorwaarde dat de nieuwbouw geen verkapte uitbreiding van het restaurant is. Zo’n 15 jaar later is dit toch gebeurd :)
​
In 2011 kwam Coen bij de Duikenburg werken.
In 2017 is Duikenburg on Tour gestart.
Sinds 2018 staan Coen en Hannah aan het roer van de Duikenburg en in 202 is broer Hemmy ook aangeschoven.
Dit zijn zomaar wat stukjes uit de geschiedenis van de Duikenburg. Wil je weten hoe het precies zit? Trek Henk of Anneke eens aan hun jasje. Zij weten nog veel meer te vertellen!